Arkiv

Nattfotografering og nytten av fotofikling

Jeg må innrømme at jeg bruker de muligheten som kameraet mitt har altfor lite. Det blir ofte til at jeg bruker de forhåndsinnstilte programmene eller til nød justerer hvitballanse, ISO eller blender/lukker. Og langt over 99 % av de bildene jeg har tatt er tatt i .JPG.

Nå har jeg imidlertid bestemt meg for at noe skal gjøres med den saken, så i kveld tok jeg med kameraet og dro til skogs. Planen var å ta bilder i mørket med lang lukkertid. Desverre så hadde jeg glemt fjernutløseren min, så jeg fikk ikke brukt så lang eksponeringstid som jeg ville. Resultatet var at bildene ble heller mørke og stusselige. Men ettersom jeg hadde stillt inn formatet på RAW i stedet for JPG, så fikk jeg en helt annen mulighet til å fikle da jeg kom hjem og fikk bildene over på PC-en

Jeg er klar over at dette ikke er noen kunsteriske mesterverk, men jeg viser dem fram for å demonstrere at en fotobehandler kan gjøre underverker (og jeg er en skikkelig kløne på den fronten) Bildene er altså tatt langt til skogs nærmere kl 21 i slutten av januar.

Bildene til venstre er uten fikling, mens de til høyre er de samme bildene etter en runde i Paint Shop Pro. Jeg må si at jeg er imponert over hvor mye informasjon som var lagret i bildet, men som ikke ble synlig før etter at jeg hadde justert litt. Det øverste bildet er tatt uten blitz, mens det nederste er tatt med. Hvis du klikker på de bildene jeg har fiklet på, så står det litt om hva jeg har gjort med dem.

5 Responses to “Nattfotografering og nytten av fotofikling”

 • Så flink du er til å fikle. Jeg kan over hodet ikke med slike ting. Har kjøpt meg ordentlig speilrefleks for noen år siden, men hvilken funksjon bruker jeg: joda – auto. Visste ikke engang at det går an å bytte filformat. Syns du er kjempeflink jeg:)

 • Så moro å lære litt! Jeg trenger virkelig å lære meg å bruke sånne funksjoner, jeg også. Det er helt utrolig at du klarte å få frem så mye lys i mørket!

  Og samtifig fikk du deg en liten deilig skitur, kanskje?

 • Lise:

  Bildet som er tatt uten blitz og justert er vakkert. Det fortjener å henge på en vegg.
  Anbefaler å gå over til å bruke RAW.

 • Mormor:

  Wow, dette var inspirerende. Gjett hvem som fikk lyst til å prøve seg på RAW. Bilde tatt uten blitz var skikkelig fint. At du er en kløne med Paint Shop Pro, må vel være et utslag av beskjedenhet :-)

 • Stilige bilder. Utrolig mye som kan gjøres på pc.

  God helg :)

Spam