Arkiv

Fotofikling

Fotofikling i farta

En av de dillene jeg har lagt meg til siden jeg var var særlig aktiv på bloggfronten sist, er diverse foto-apper (program) til telefon og nettbrett. Etter at jeg oppdaget Instagram for Android, så åpnet det seg en helt ny verden med masse inspirasjon og glede over flotte bilder.

Selv om disse appene ikke kan erstatte fotoredigeringsprogrammer på PC (eller Mac for den saks skyld) så er mange av dem slett ikke så dumme. Det er ikke umulig at jeg kommer til å skrive mer om dem etter hvert. Dette bildet er tatt med kompaktkameraet mitt og overført til telefonen for behandling.

image

Brukernavnet mitt på Instagram er forresten @fikleriet hvis noen ønsker å følge meg.

Hermegåsa i farta.

Thomas Berger la ut noen utrolig flotte bilder på Facebook-siden sin her om dagen, og da jeg hadde fått forklart hva han hadde gjort, så måtte jeg jo prøve å herme litt.

macro01a

 

 

Den varme sommerkvelden fristet til å leke litt med vann, så da var det bare å sette på makrolinsen og legge i vei.

 

macro01

 

Til slutt fikk bildene en omgang i Paint Shop Pro X4.

macro02

Nattfotografering

Det nærmer seg slutten for den kjære fabrikken vår nå, så jeg prøver å få tatt noen siste bilder mens det enda er drift der. Dessuten er det jo en anledning til å prøve å lære meg mer om både fotografering og etterbehandling.

Image2

 

Disse bildene er satt sammen av flere eksponeringer i Paint Shop Pro X3 og har fått ett par runder med forskjellige ting etterpå.

 

Image1

Kveldsfotografering med lang lukkertid

vinter - 031

Jeg har vært ute å prøvd meg på fotografering med lang lukkertid igjen. Denne gangen gikk turen til Jevnaker. Tanken var å ta bilder som jeg kunne bruke til å leke meg med HDR-funksjonen på Paint Shop Pro, igjen, men det ble bare sånn passe vellykket. Derfor har jeg prøvd å fikle litt på enkelt bilder i stedet.

Bildet over er tatt fra Glassverket og over mot Vestsideveien. Eksponeringstid = 9 sek. ISO 200

vinter -011

 

Jeg hadde håpet at det var en del julebelysning igjen på Hadeland Glassverk, men desverre var det bare på dette huset det var noe særlig igjen. Eksponeringstid 21 sek. ISO 200

Nattefrost

De siste dagene har det vært skikkelig grått og guffent her, men i kveld har det klarnet opp og blitt kaldere og da måtte jeg ut med kameraet en tur for å ta bilder av det flotte rimet. Jeg brukte hodelykt for å hjelpe kameraet å fokusere og hjalp til med blitz på noen av bildene (klikk på bildene for å se større utgaver)

Etterpå har bildene fått en runde i Paint Shop Pro

Beskytt bildene dine med Picasa

En av bakdelene med å legg ut bildene sine på nett er at enkelte personer tar seg til rette og kopierer bilder de finner og bruker dem som sine egne. Heldigvis finnes det etter hvert enkle metoder som kan brukes til å merke bilder med. Her kommer to forklaringer på hvordan du kan beskytte bildene dine på en enkel måte ved hjelp av programmet Picasa:

Metode 1: Bruk “eksporter-funksjonen

vannmerke_picasa01

Etter å ha åpnet det bildet du ønsker å merke, så velger du Eksporter (se den nederste pilen) Da åpner det seg ett nytt vindu, og der kan du huke av på “legg til vannmerke” (se den øverste pilen") Deretter trykker du eksporter og fortsetter som vanlig.

Bakdelen med denne metoden er at teksten legger seg helt nede i hjørnet og kan derfor ganske lett skjæres bort. Derfor vil jeg vise en måte til som gjør at du kan få teksten der du vil ha den og i den størrelsen du vil.

Metode 2: Tekst-funksjonen

Åpne det bildet du vil legge til vannmerke på.

vannmerke_picasa01 1 – Velg fanen grunnleggende redigering

2 – Velg verktøyet Tekst, og huk av på vis tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv inn den teksten du ønsker i den størrelsen du vil ha.

vannmerke_picasa02 3 – Hvis du ønsker å ha bare omrisset av bokstavene kan du trykke på den knappen som pil nr 3 peker på.

4- For å gjøre teksten mer gjennomsiktig, så justerer du med bryteren gjennomsiktighet. Når du er fornøyd, lagrer du bildet som vanlig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her ser du ett bilde der jeg har brukt begge metodene.

big_fabel01-1

Om nedarvede dumskaps-ord

rosablomst01 Min salige bestemor på morssiden pleide ofte å si at “Hva skal vi med dumheten hvis den ikke skal brukes?” Og i dag må jeg gjøre hennes ord til mine. Baltazar og jeg har hatt en skikkelig sjau i hagen i dag og for mitt vedkommende sluttet det med vonde blemmer på hendene. Jeg var egentlig ferdig, men så skulle jeg bare luke litt rundt skyggebedet på baksiden av drivhuset.

Til tross for at jeg har minst 4 par hagehansker, gikk jeg selvsagt til verks med bare hender – og fikk ett heller ublidt møte med en ekkel liten brennesle som hadde gjemt seg innimellom løvetann og annen styggedom. Au-au.

Ellers så har Baltazar fått plantet til en del både i drivhuset og i kjøkkenhagen, men jeg har fått plantet noen flere urter i krydderkassen, så nå er det bare å vente på at godsakene skal vokse til.

 

Bildet kommer ikke fra hagen vår, det er tatt i hagen som ligger rundt det gamle fengslet i Hønefoss. Der har de laget en riktig koselig park med benker og flott beplantning. Etterbehandling og ramme er som vanlig gjort i Paint Shop Pro.

Belønningen min.

Det har kostet meg ganske mye å legge om livsstilen (les “matstilen”) min såpass mye som jeg har gjort i vinter. For å ha noe å jobbe i mot, så trenger jeg en belønning fra tid til annen. Nå vil sikkert noen si at en bedre helse er belønning i seg selv, og det har dere sikkert rett i, men det er ikke så lett å tenke sånn når jeg sitter å gumler på blomkålen min og drømmer om pasta. ;)

Ettersom jeg har tenkt å gå ned ganske mye mer i vekt, så synes jeg at det er bortkastede penger å kjøpe klær som vil være for store om noen måneder. Derfor har jeg belønnet meg selv med noe mer håndfast – nemlig ett nytt kamera. Jeg har stadig kikket på tester de siste par årene, men det er først nå jeg har funnet ett som jeg har ment at det er verdt å bruke pengene på. Så i dag gikk turen til Fotoknutsen sin filial på Gullskogen. Vidunderet jeg kom hjem med er en Canon EOS 550D og det var heldigvis såpass mye strøm på batteriet at jeg fikk tatt noen testbilder før jeg måtte sette det til lading. Her er noen av dem.

 

550 - test 026

550 - test 032

 

550 - test 039 

 

 550 - test 075

 

550 - test 130

 

Image2

Lørdagsfikling

Image1 Ute er det – 10 grader og snøvær, så noe uteliv frister lite. Derfor koser jeg meg i sofakroken med besøk av Tinka Hund og leker med PSP og bildene av Lille Frøken Sjarmtroll.

 

 

 

 

 

 

Image2 Før i dag har jeg moret meg med å lage noen flere maler til blogger. Hvis noen er interessert i å bruke dem – eller å få laget sin egen, så er det bare å ta kontakt.

 

 

 

Image3

Har vært fotograf

Her om dagen var jeg så heldig å få fotografere Spyros lille sjarmtroll. Vi tok en haug med bilder og frøkna var nok ganske lei til slutt, men jeg ble faktisk ganske fornøyd med noen av bildene. Selvsagt måtte de fikles med etterpå og denne gangen brukte jeg Picasa 3 i tillegg til PSP. Picasa-en begynner å få en del artige og nyttige effekter etter hvert. Bland annet synes jeg at fjern-røde-øyne-funksjonen er veldig bra. Så for de som trenger ett program til å rette småting på bildene og gjøre litt små-fikling anbefaler jeg å gi dette programmet en sjanse.

Her er ett par eksempler på hva programmet kan gjøre. Først orginalen

IMG_6461

 

Så har jeg beskåret bildet (crop), fjernet røde øyne og brukt ett par filter (Focal B&W og Soft Focus) Da ble resultatet slik:

IMG_6461-1

Spam