Arkiv

Oppskrifter

Hakket halstrøklede/kort skjerf

IMG_3931

Da er årets første prosjekt felt av. Det er halstørklede/skjerf som er hakket i bivoks-mønster av Kitten Mohair. Bikvoksmønster blir hakket på samme måte som perlestrikking – dvs 1 rett og en vrang maske – med vrang over rett og rett over vrang på neste omgang. Kantmaskene hakkes bestandig rett.

 • Oppskrift: Se under
 • Garn Kitten Mohair (eller hvilket som helst annet garn som passer til hakkepinnen du ønsker å bruke
 • Pinne: 6 mm hakkepinne. (alle tykkelser kan brukes)
 • Masker: Grunnmasker, vrangmasker
 • Mål: 75 x 15 cm

 

Legg opp de luftmaskene du trenger for å få 27 masker (eller ett maskeantall som tilsvarer den bredden du vil ha på skjerfet)

Omgang 1: Hakk 1 vr i første luftmaske fra kroken, hakk 1 rett i neste luftmaske. Forsett slik til du har 27 masker på pinnen. Mask av som vanlig; Kast og fra igjenom 1, maske (kantmasken)   *kast og dra igjennom 2 masker* gjenta fra *-* til du har en maske igjen på pinnen.

Omgang 2: Hopp over første loddrettmasken, (kantmasken) *hakk en rettmaske i den første vrangmasken, hakk en vrang over den neste vrangmasken gjenta rett over vrang og vrang over rett. til du har 26 masker på pinnen. Hakk kantmasken rett = 27 masker på pinnen.  NB: Kantmaskene hakkes bestandig rett, derfor vil det på denne omgangen være rette masker innenfor kantmaskene. Mask av som beskrevet over.

Omgang 3: Hopp over den første loddrettmasken (kantmasken) Hakk vrangt over den første masken (en vrangmaske) og rett over den neste (vrangmaske) Fortsett med rett over vrang og vrang over rett omgangen ut. Kantmasken hakkes rett. Mask av som beskrevet over.

Gjenta omgang 2 og 3 til skjerfet har ønsket lengde. Fell av og fest alle tråder.

Trekk til fyringsbrikett-boks

Jeg hadde mer Eskimo på lager, så jeg bestemte jeg for å prøve meg på en hakket variant av fyringsbrikettboks-trekket også. I Hakke-og pjonegruppen på Facebook fikk jeg tips om hvordan en kan hakke fletter og etter en liten prøvelapp, så la jeg i vei. Hvordan du kan hakke fletter ser du HER. 

IMG_3875

 

Dette er en type prosjekt som kan  lages på alle pinnetykkelser og med hvilket garn du vil. Jeg begynte med å hakke stripen med fletten først: Jeg hakket min over 14 masker slik: 2 strikkemasker (inkl kantmasken) 2 vrange, 6 strikkemasker, 2 vrange, 1 strikkemaske og kantmasken). Jeg vred fletten hver 5 omgang.

For at det skal bli lettere å plukke opp masker etterpå, er det lurt å stikke hakkekroken under begge maskeleddene når du hakker den siste kantmasken. Det gir en penere kant med kjedemasker.

Hakk fletten til ønsket lengde og fell av. Nå plukker du opp masker på hver langside av  fletten og hakker vanlig to-krokshakking til du har ønsket omkrets på trekket. Jeg regnet ut hvor mye jeg skulle hakke på hver siden på denne måten: Omkretsen på boksen er 39 cm. For å få litt strikk i to-krokshakkingen så ville jeg at omkretsen på trekket skulle være ca 37 cm.  Stripen med fletten var ca 10 cm.

Regnestykket  blir da 37-10= 27.

27/2 = 13,5 cm på hver side

For at det skal bli penest mulig i sammenhakkingen midt bak, er det greit å passe på at du feller av når du har rettmaskene på retten på den ene siden av fletten og på vrangen på den andre halvparten.

Fell av, fest alle tråder og hakk eller sy sammen midt bak. Jeg valgte å hakke kantene sammen med luftmasker og bare i de innerste maskeleddene – dvs de to maskeleddene som legger mot hverandre når du legger rettside mot rettside.

Det hadde vært fint å få tilbakemeldinger på om denne forklaringen er til å begripe for andre enn meg selv Smilefjes

 • Oppskrift: Min egen
 • Garn: Drops Eskimo
 • Pinne: 9 mm to-krokspinne.

Hakkus er ferdig.

IMG_3073

I kveld fikk jeg Hakkus nr 2 av hakkekroken. Jeg hadde planer om å ta utendørsbilder til Sommer-alongen på Hobbyforum, men værgudene syntes ikke det var en god ide, så det får heller bli en annen gang.

Akkurat nå vurderer jeg om jeg skal laget en heklet kant nederst eller ikke.

 • Garn: Drops Delight (2 nøster)
 • Hakkekrok: 4,5 mm
 • Oppskrift: Egen (se under)

 

IMG_3080

Slik gjør du: Legg 5 masker. Øk en maske i høyre kant * hver 3 omgang til du har brukt opp nesten hele første nøstet eller til skjerfet har halvparten av den lengden du ønsker. Fell en maske i høyre kant ** hver 3. omgang til du har igjen 5 masker. Hakk 3 omganger og fell av.

* Du kan øke på 2 måter; Hvis du legger ut en luftmaske utenfor kantmasken vil du få en litt ujevn kant, mens hvis du øker i mellom første og andre loddrettmaske vil du få en jevnere kant.

** Du kan felle på to måter; Hvis du feller av den ytterste masken som du gjør når du skal felle av får du en litt ujevn kant, mens hvis du strikker kroken under 2 og 3 loddrettmaske samtidig, kaster på og drar tilbake, vil du få en jevnere kant.

Solstund

004I dag ble jeg ferdig med den hakkede halsen. Jeg har tenkt å kalle herligheten “Solstund”. Sol- fordi jeg har lært maskene fra Solvor Hofsli sitt hefte og –stund fordi jeg hørte på Ullstund da jeg fikk ideen.

 • Oppskrift: Min egen (se forklaring under)
 • Garn: Mirasol Misky fra Du Store Alpakka
 • Pinne: 6 mm hakkepinne.

 

Halsen er hakket i flathakking. Oppmaskingen er som vanlig med på avmaskingsraden hakker du en luftmaske mellom hver loddrettmaske. Grunnen til at jeg valgte denne masketypen er at den blir litt mer fleksibel enn vanlig hakking og halsen blir derfor litt lettere å “Krølle sammen”

Slik gjør du:

006Oppleggsrad: Legg opp 38 luftmasker. Stikk kroken inn i andre luftmaske fra kroken, kast og dra tilbake. (2 masker på kroken) Plukk opp 1 maske i annen hver luftmaske til du har 20 masker på pinnen.

Avmaskingsrad: Kast og dra igjennom 1 maske (kantmasken) *Kast på og dra igjennom 1 maske (luftmaske) Kast på og dra igjennom 2 masker* Gjenta fra * til * til du har en maske igjen på kroken.

1 Oppmaskingsrad: Mask opp som vanlig flat hakking; Hopp over første loddrettmaske (kantmasken) stikk kroken under neste loddrettmaske, kast og dra tilbake (2 masker på pinnen) stikk kroken under neste loddrettmaske, kast på og dra tilbake. Fortsett slik til du har 20 masker på pinnen. Husk å ta med kantmasken!

2 Avmaskingsrad: Kast og dra igjennom 1 maske (kantmasken) *Kast på og dra igjennom 1 maske (luftmaske) Kast på og dra igjennom 2 masker* Gjenta fra * til * til du har en maske igjen på kroken.

Gjenta rad 1 og 2 til arbeidet måler ca 50 cm (eller ønsket lengde) Fell av slik:

Hopp over første loddrettmaske (kantmasken) *Stikk kroken under begge maskeleddene på første vannrettmaske (luftmasken), kast på og dra tilbake gjennom 2 masker (1 maske igjen på pinnen) Stikk kroken under neste loddrettmaske, kast på og dra tilbake igjenom 2 masker. (1 maske igjen på pinnen)*

Gjenta fra * til * til du har felt av hele veien.  Maske eller sy sammen kantene fra vrangen.

Hvis du finner feil eller mangler i forklaringen, så legg gjerne igjen en kommentar.

Sitterunderlag til en HBK-supporter

hbk02 Omsider er det første sitteunderlaget ferdig. Så nå er det bare å håpe at mottakeren blir fornøyd ;) Som jeg regnet med så tovet ikke Fritidsgarnet og pt3 helt likt, men det strakk jeg bare til mens underlaget var rått.

Garn: Sandnes Fritidsgarn

Pinne: 9mm hakkekrok

Oppskrift: Egen

 

Underlaget er hakket på langs. Jeg la opp 70 masker med svart (kortsiden) og den hvite stripen går over 10 masker.

1 omg: 69 svarte masker og 1 hvit

2. omg: 68 svarte og 2 hvite

3. omg: 67 svarte og 3 hvite osv….. Forsett slik til de 10 siste maskene er hvite

På neste omgang hakkes 59 svarte masker, 10 hvite og en grønn

Deretter 58 svarte, 10 hvite og 2 grønne osv.

Ferdig med Hakkus

hakkeskjerf11b Nå er skjerfet ferdig, og jeg falt for navnet Hakkus. Takk til Gunnemor og Mormor for forslag.

Skjerfet er hakket slik:

Garn: Falk Garn Sport

Pinne: 9 mm.

Masketype: Strikkemasker.

Jeg la opp til 5 masker og økte hver 4 omgang med ett kast innenfor kantmasken. Slik fortsatte jeg til jeg hadde 35 masker. Jeg hakket 4 omganger med 35 masker og så felte jeg hver 4. omgang ved å hakke sammen de to maskene innenfor kantmasken. Fortsett å felle til det er 5 masker igjen på pinnen. Hakk 4 omganger og fell av. 

Til slutt heklet jeg luftmaskebuer rundt kanten slik. 3 luftmasker, hopp over 1 kantmaske og 1 fastmaske i neste kantmaske. Fortsett slik rundt hele skjerfet.

Dette skjerfet ble veldig tykt, så jeg tror kanskje jeg skal bruke tynnere garn og pinne neste gang,. Oppskriften kan brukes til alle gartyper og pinnetykkelser. Det er bare tilpasse antall masker til den lengden og bredden du ønsker.

En prøve-gryteklut

IMG_5962 Håndarbeidslysten er så vidt begynt å komme tilbake, og i dag har jeg laget en prøvelapp-gryteklut som jeg har tenkt å levere til den lokale garnlangeren for å vise hva hakkekroker kan brukes til.

Lappen er hakket av PT Petunia med hakkekrok 4,5 mm.

Jeg begynte med 79 masker. Fra og med 2. omgang, så felte jeg en maske på hver side av midtmasken hver omgang til jeg hadde 3. masker igjen, så felte jeg av.

Fellingen gjøres ved å stikke kroken igjenom 2 loddrettmasker, ta ett kast og dra tråden tilbake igjenom begge maskene.

Til slutt heklet jeg en omgang med fastmasker rundt hele kanten og laget en hempe av luftmasker.

Og den største fordelen med slike prøvelapper er at jeg bare trenger å lage 1 av hver *gliser*

Wham bam…..

wham_bam01Da jeg var innom bloggen til Bente B her om dagen, så fikk  jeg se at hun hadde laget en enkel, men flott hals. Halsen hadde det klingende navnet Wham Bam thank you lamb.

Det slo meg at det måtte gå an å laget en hakket variant av denne, og som tenkt så gjort. Her er resultatet:

 • Oppskrift: Min egen
 • Garn: Dale Freestyle
 • Pinne: 6mm 2-kroks hakkepinne

 

Halsen er hakket i vanlig to-kroks hakking. Du trenger hakkepinne med krok i begge ender og 2 nøster garn (tråd A og B) Du kan bruke hvilken pinnestr og garn du vil – det er bare å tilpasse maskeantallet til den bredden du vil ha.

Legg opp 30 masker eller det antallet du trenger for å få 20 cm

1. rad: Med tråd A : Mask opp en maske i bakre maskeledd av hver luftmaske = 30 masker. SNU

Bytt til tråd B og mask av slik: kast og dra tråden gjennom en maske på pinnen = kantmasken *kast og dra igjennom 2 masker på pinnen. Gjenta fra *-* til du har en maske igjen på pinnen. IKKE SNU

Rad 2: Bruk fortsatt tråd B. Hopp over den første loddrett masken. Mask opp en maske i hver loddrettmaske = 30 masker på pinnen.  SNU.

Bytt til tråd A og mask av slik: kast og dra tråden gjennom en maske på pinnen = kantmasken *kast og dra igjennom 2 masker på pinnen. Gjenta fra *-* til du har en maske igjen på pinnen. IKKE SNU.

Rad 3: Med tråd A : Hopp over første loddrettmaske og plukk opp en maske i hver loddrettmaske = 30 masker på pinnen. SNU

Bytt til tråd B og mask av slik: kast og dra tråden gjennom en maske på pinnen = kantmasken *kast og dra igjennom 2 masker på pinnen. Gjenta fra *-* til du har en maske igjen på pinnen. IKKE SNU

Gjenta rad 2 og 3 til arbeidet er i ønsket lengde. (omkrets på halsen) Fell løst av. Sy sammen halsen som vist HER og dermed er halsen ferdig. Jeg har hermet etter Bente og pyntet med en knapp, men det er selvsagt valgfritt. :-)

Har du spørsmål, så legge igjen en kommentar. Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan.

Innføring i tokroks-hakking (gammelt nytt)

Med en hakkepinne med kro i begge ender, så blir det helt nye muligheter med hakkingen. Jeg har laget en innføring i tokrokshakking også, og den kan lastes ned som PDF-fil

Pannebånd 1 (gammelt nytt)

Forklaring på dette pannebåndet kan du finne HER

Spam