Arkiv

Hakking

Hakket øl-vott II

Da har jeg omsider fått neste forsøk på hakket ølvott av hakkepinnen.

 

Denne varianten er hakket av Drops Nepal på 6 mm hakkepinne. Målet målet var å få til en som ikke måtte toves. Jeg er relativt fornøyd, men selve lommen ble litt dyp og derfor skal jeg enten felle tettere eller prøve på en annen bunn neste gang.

 

Votten er hakket på en annen måte en strikkeoppskriften. Jeg begynte med å hakk lommen først, og så plukket jeg opp masker på sidene og hakket videre på “skaftet”

Ett pannebånd til

Her gjelder det så smi mens jernet er varmt (eller håndarbeidslysten er til stede) så i dag har jeg hakket ett pannebånd til.

 

Jeg tok utgangspunkt i den samme oppskriften som sist, men denne gangen brukte jeg Sandnes Easy + en rest med Eskimo og 9mm hakkepinne. Jeg økte også hver 3. omgang i stedet for hver 4.

Dessuten laget jeg en kant rundt. Det gjorde at pannebåndet ble litt slapt i kantene, men  gjort er gjort. Smilefjes

Hakket pannebånd

Etter noen deilige fridager så har håndarbeidslysten kommet tilbake. Dagens prosjekt var dette hakkede pannebåndet.

 

Det ble litt smalt til å dekke ørene skikkelig, så neste gang skal jeg ente velge tykkere garn og hakkekrok eller hakke færre omganger mellom hver øking.

 

 

Oppskrift: Tunisian Knit Headband

Garn: Sterk fra Du Store Alpakka

Pinne: 5 mm hakkekrok.

Hakket halstrøklede/kort skjerf

IMG_3931

Da er årets første prosjekt felt av. Det er halstørklede/skjerf som er hakket i bivoks-mønster av Kitten Mohair. Bikvoksmønster blir hakket på samme måte som perlestrikking – dvs 1 rett og en vrang maske – med vrang over rett og rett over vrang på neste omgang. Kantmaskene hakkes bestandig rett.

 • Oppskrift: Se under
 • Garn Kitten Mohair (eller hvilket som helst annet garn som passer til hakkepinnen du ønsker å bruke
 • Pinne: 6 mm hakkepinne. (alle tykkelser kan brukes)
 • Masker: Grunnmasker, vrangmasker
 • Mål: 75 x 15 cm

 

Legg opp de luftmaskene du trenger for å få 27 masker (eller ett maskeantall som tilsvarer den bredden du vil ha på skjerfet)

Omgang 1: Hakk 1 vr i første luftmaske fra kroken, hakk 1 rett i neste luftmaske. Forsett slik til du har 27 masker på pinnen. Mask av som vanlig; Kast og fra igjenom 1, maske (kantmasken)   *kast og dra igjennom 2 masker* gjenta fra *-* til du har en maske igjen på pinnen.

Omgang 2: Hopp over første loddrettmasken, (kantmasken) *hakk en rettmaske i den første vrangmasken, hakk en vrang over den neste vrangmasken gjenta rett over vrang og vrang over rett. til du har 26 masker på pinnen. Hakk kantmasken rett = 27 masker på pinnen.  NB: Kantmaskene hakkes bestandig rett, derfor vil det på denne omgangen være rette masker innenfor kantmaskene. Mask av som beskrevet over.

Omgang 3: Hopp over den første loddrettmasken (kantmasken) Hakk vrangt over den første masken (en vrangmaske) og rett over den neste (vrangmaske) Fortsett med rett over vrang og vrang over rett omgangen ut. Kantmasken hakkes rett. Mask av som beskrevet over.

Gjenta omgang 2 og 3 til skjerfet har ønsket lengde. Fell av og fest alle tråder.

Nyttårsforsetter

Jeg pleier ikke å ha så mange forsetter ved inngangen til ett nytt år, og det har jeg vel egentlig ikke i år heller. Det å fortsette med lavkarbo og å finne meg en ny jobb etter hvert, er jo en nødvendighet, så de kan vel ikke regnes med.  Dermed sitter jeg igjen med 2 hobbyforsetter som jeg har satt meg som mål å få gjort noe med i år:

 

#1 – Garnlagret mitt skal slankes/roteres ved at jeg bruker eller gir bort garn som har ligget lenge.

#2 – Jeg skal bli flinkere til å fotografere for fotograferingens skyld – og lære meg å bruke kameraet bedre

 

Når det gjelder #1, så er jeg allerede i gang med å hakke ett halstørkle av – hold dere fast – Rooosa Mohair Kitten. Noen ganger lurer jeg på om jeg hatt blackouts når jeg har vært og handlet garn. Hva i all verden tenkte jeg på? Men det er gøy å prøve ut nye masker (bikubemønster) og det er jo lov å håpe at jeg finner noen som kler rosa bedre enn meg en gang.

 

Så over til #2: Noen ganger er det lettere å komme seg ut av sofaen hvis en har ett bestemt mål for fotosafarien – som f.eks ett bestemt tema. Derfor håper jeg at noen av dere er så snille å legge igjen forslag til forskjellige temaer som jeg kan jobbe med.

Bilde under er 2 år gammelt og er mest ment som en påminnelse til meg selv om at jeg til en viss grad kan hvis jeg vil Smilefjes som blunker

IMG_6298

Hulda Vinhøne

Jeg klarte å få den hakkede vinhøna ferdig til jul. Får prøve å få tatt bedre bilder ved en senere anledning. Den er muligens litt liten for en  3-liters pose, men bortsett fra det så er jeg ganske fornøyd.

Bilde0414

Kroppen og hodet er laget i pt3, mens vingene er laget av pt2. Du kan se mer om hvordan jeg gjorde det HER

Trekk til fyringsbrikett-boks

Jeg hadde mer Eskimo på lager, så jeg bestemte jeg for å prøve meg på en hakket variant av fyringsbrikettboks-trekket også. I Hakke-og pjonegruppen på Facebook fikk jeg tips om hvordan en kan hakke fletter og etter en liten prøvelapp, så la jeg i vei. Hvordan du kan hakke fletter ser du HER. 

IMG_3875

 

Dette er en type prosjekt som kan  lages på alle pinnetykkelser og med hvilket garn du vil. Jeg begynte med å hakke stripen med fletten først: Jeg hakket min over 14 masker slik: 2 strikkemasker (inkl kantmasken) 2 vrange, 6 strikkemasker, 2 vrange, 1 strikkemaske og kantmasken). Jeg vred fletten hver 5 omgang.

For at det skal bli lettere å plukke opp masker etterpå, er det lurt å stikke hakkekroken under begge maskeleddene når du hakker den siste kantmasken. Det gir en penere kant med kjedemasker.

Hakk fletten til ønsket lengde og fell av. Nå plukker du opp masker på hver langside av  fletten og hakker vanlig to-krokshakking til du har ønsket omkrets på trekket. Jeg regnet ut hvor mye jeg skulle hakke på hver siden på denne måten: Omkretsen på boksen er 39 cm. For å få litt strikk i to-krokshakkingen så ville jeg at omkretsen på trekket skulle være ca 37 cm.  Stripen med fletten var ca 10 cm.

Regnestykket  blir da 37-10= 27.

27/2 = 13,5 cm på hver side

For at det skal bli penest mulig i sammenhakkingen midt bak, er det greit å passe på at du feller av når du har rettmaskene på retten på den ene siden av fletten og på vrangen på den andre halvparten.

Fell av, fest alle tråder og hakk eller sy sammen midt bak. Jeg valgte å hakke kantene sammen med luftmasker og bare i de innerste maskeleddene – dvs de to maskeleddene som legger mot hverandre når du legger rettside mot rettside.

Det hadde vært fint å få tilbakemeldinger på om denne forklaringen er til å begripe for andre enn meg selv Smilefjes

 • Oppskrift: Min egen
 • Garn: Drops Eskimo
 • Pinne: 9 mm to-krokspinne.

Mine første Mono-markører

IMG_3103

Jeg har lenge siklet på Mono sine maskemarkører, men ettersom de jeg har sett har hatt hele ringer, så har jeg holdt meg unna. Men her om dagen var jeg innom Mono sin Epla-butikk og da fikk jeg se at hun også solgte maskemarkører med kroker.  Gjett om jeg var kjapp til å trykke på “Kjøp”

Grunnen til at jeg vil ha markører med kroker er selvsagt at de også skal kunne brukes når jeg hakker. Krokene er også såpass store at de vil kunne brukes når jeg hakker med ganske tykt garn.

Pakken kom i posten i dag og jeg er kjempefornøyd. Markørene er nydelige og veldig lette. De kom også en en flott smykkepose som gjør at det er lett å holde dem samlet når de ikke er i bruk.

IMG_3101

Hakkus er ferdig.

IMG_3073

I kveld fikk jeg Hakkus nr 2 av hakkekroken. Jeg hadde planer om å ta utendørsbilder til Sommer-alongen på Hobbyforum, men værgudene syntes ikke det var en god ide, så det får heller bli en annen gang.

Akkurat nå vurderer jeg om jeg skal laget en heklet kant nederst eller ikke.

 • Garn: Drops Delight (2 nøster)
 • Hakkekrok: 4,5 mm
 • Oppskrift: Egen (se under)

 

IMG_3080

Slik gjør du: Legg 5 masker. Øk en maske i høyre kant * hver 3 omgang til du har brukt opp nesten hele første nøstet eller til skjerfet har halvparten av den lengden du ønsker. Fell en maske i høyre kant ** hver 3. omgang til du har igjen 5 masker. Hakk 3 omganger og fell av.

* Du kan øke på 2 måter; Hvis du legger ut en luftmaske utenfor kantmasken vil du få en litt ujevn kant, mens hvis du øker i mellom første og andre loddrettmaske vil du få en jevnere kant.

** Du kan felle på to måter; Hvis du feller av den ytterste masken som du gjør når du skal felle av får du en litt ujevn kant, mens hvis du strikker kroken under 2 og 3 loddrettmaske samtidig, kaster på og drar tilbake, vil du få en jevnere kant.

PPOnsdag #3

IMG_1588

Jeg hadde jo ikke noe PPOnsdag-innlegg forrige uke, så dette er egentlig mitt andre, men jeg følger ukene til AnnetteK

Ukens prosjekt begynte jeg på i dag og det er en ny Hakkus – dvs en hakket variant av Karius- og Baktus-skjerfene. Denne gangen bruker jeg vanlige grunnmasker, og Drops Delight på hakkepinne 4,5 mm.

Garnet kjøpte jeg for en stund siden fordi jeg var nødt til å kjøpe noe for å få kjøpt ett hefte *snøft* (Når skal Rauma, Sandnes og Dale m.fl slutte med den fjollete regelen???) Uansett; jeg fikk ett tips om at garnet hadde nydelige fargeoverganger – og så langt ser det veldig bra ut. Jeg håper bare at 2 nøster holder til ett passe skjerf, slik at jeg ikke ender med å måtte kjøpe mer garn for å få brukt opp noe fra lageret mitt ;)

Dagens middag: Taco-salat.

Spam